Inzet ervaringsdeskundigen bij huiselijk geweld
sluit deze website

Ervaringsverhaal

Het ervaringsverhaal van een ervaringsdeskundige: "Als kind groeide ik al op in een gezin waar huiselijk en seksueel geweld voorkwam."

Ik was samen met mijn broer vaak getuige van scheldpartijen, vechtpartijen, aanranding en zelfs verkrachting. Zowel voor als na de scheiding van mijn ouders is ons gezin in aanraking gekomen met instanties. Zoals advocaten, maatschappelijk werk, jeugdzorg, psychologen etc. Na de scheiding is het probleem van huiselijk- en partnergeweld voortgezet in volgende relaties van mijn vader. Mijn vader heeft zijn hele leven problemen met elke vorm van emotie en relaties. Vooral met betrekking tot vrouwen had hij enorm veel problemen. 

Mijn moeder had niet de capaciteit om voor zichzelf op te komen. Toen ik vertelde dat er iemand aan me had gezeten, kwam ze niet op voor mij, maar voor het gezin waar die jongen uit kwam. Ook toen ik als 10 jarig meisje bont en blauw thuis kwam van een weekend bij mijn vader, deed ze niks. Toen ik ruim 2 weken later weer keurig op tijd bij hem voor de deur werd afgezet, is er geen woord meer over gesproken.

Terwijl juist ik beter zou moeten weten, kwam ik ook in een relatie terecht waar ik het slachtoffer werd van woede-uitbarstingen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik 4 keer opgenomen in het ziekenhuis. Er heeft nooit iemand vragen gesteld. De politie is verschillende keren bij ons aan de deur gekomen tijdens of na een escalatie. Uiteindelijk ben ik met mijn kindje van toen 9 maanden gevlucht naar een blijf-van-mijn-lijfhuis. Daar heb ik gewoond totdat ik een eigen huis kreeg met anoniem adres. Ik voedde in mijn eentje mijn kind op en werkte 60 tot 70 uur per week. Toen mijn dochter naar de kleuterschool ging kwam er een omgangsregeling met haar vader. Tijdens een vakantie en het weekend bezoek is zij seksueel misbruikt door haar vader. Ook was ze getuige van een ruzie tussen hem en zijn nieuwe partner.

Dit was voor mij het breek- en omslagpunt. Ik heb aangifte gedaan bij de politie en er is een strafzaak gestart. Ik heb hulp gevraagd bij de GGZ. Na 8 jaar kreeg mijn ex 1,5 jaar celstraf en 4 jaar voorwaardelijk. Hierna volgde voor mij een burnout, een angst- en paniekstoornis en verschillende jaren van depressieve en lichamelijke klachten. In 2016 kon ik niet meer, ik wilde de stekker eruit trekken. Ik ben opgenomen op de crisis dagbehandeling. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met een psycholoog die zich persoonlijk en kwetsbaar opstelde naar mij. Hij vertelde me persoonlijke dingen uit zijn jeugd die behoorlijke raakvlakken hadden met mijn eigen verhaal. Ik voelde eindelijk begrip en ging open. Het was een belangrijke stap in mijn herstel.