Inzet ervaringsdeskundigen bij huiselijk geweld
sluit deze website

Inzet familie-ervaringsdeskundige

Een huiselijk geweld situatie is niet alleen ingrijpend voor direct betrokkenen, maar ook voor jou als familielid of naaste. Waarschijnlijk heb je veel vragen en wil je tegelijkertijd zo goed mogelijk ondersteunen, wat niet altijd makkelijk is. Als familie en naast betrokkenen, spelen jullie een belangrijke rol in het herstellen van veiligheid tijdens en na huiselijk geweld situaties.

 

Hoe kan de familie-ervaringsdeskundige jou helpen?
De familie-ervaringsdeskundige van Cirkel is Rond heeft ontwrichting en herstel van huiselijk geweld zelf meegemaakt. Deze deskundige heeft geleerd hoe hij of zij die ervaringen kan inzetten om anderen te helpen in het herstelproces. De deskundige heeft ook ervaring hoe het voelt als dit een dierbare treft en heeft kennis over de verschillende emoties en rollen die dat voor jouw als naasten met zich mee kan brengen. 

De ontwrichting die je kunt ervaren tijdens huiselijk geweld gaat vaak gepaard met een verstoring van het netwerk, dat bestaat uit familie, naasten, vrienden en andere sociale contacten. Herstel van deze relaties kan helpen. Je bent aan ons voorgesteld als iemand die van betekenis kan zijn. Je kunt je verhaal doen en deze deskundige gaat met je in gesprek hoe je zou kunnen bijdragen aan het herstel en de veiligheid van je naaste. Dit doen we altijd in overleg en samen met de direct betrokkenen.

Waar kan je als familie/naaste ondersteunen?

Het doel is om weer een functionerend vangnet te creƫren voor degene in de huiselijk geweld situatie, zodat zij hun eigen leven weer goed kunnen oppakken. Dit is een vorm van preventie. Soms spelen er problemen die al generaties lang een rol spelen. In de familie of bij naasten kunnen stigma en schuldgevoelens spelen. Specifieke ondersteuning van de familie kan patronen doorbreken, het liefst door mensen die vanuit eigen ervaring weten waar het om gaat.

Wat mag je van ons verwachten? 

We gaan met jou in gesprek, het liefst samen met jouw naaste en soms ook met anderen uit de familie/het netwerk, om te bespreken hoe je de situatie hebt ervaren en wat je zou kunnen betekenen. Ook geven wij vanuit onze ervaringsdeskundigheid uitleg.

Informatiebijeenkomst

In het laatste kwartaal van 2023 ben je van harte welkom op onze informatiebijeenkomst. We vertellen je meer over familie-ervaringsdeskundigheid en hoe bepaalde patronen werken en je komt in contact met lotgenoten. Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..