Inzet ervaringsdeskundigen bij huiselijk geweld
sluit deze website

Webinar ‘Hoe steun je naasten van slachtoffers en plegers van seksueel geweld?’

BREDA. Het samenwerkingsverband seksueel geweld organiseert op dinsdag 14 juni aanstaande een webinar over hoe je naasten van slachtoffers en plegers van seksueel geweld ondersteunt. Het webinar is van 9.30 tot 11.00 uur. Het webinar wordt gegeven door maatschappelijk werkers Margot Dietvorst van Wijzijntraverse, Angela Tode van Surplus in samenwerking met Maaike van Oosterwijck, ervaringsdeskundige bij Cirkel is Rond.

Angela Tode: “Wanneer je te horen krijgt dat je (klein)kind of partner seksueel geweld heeft meegemaakt of gepleegd heeft, heeft dat een grote impact op iemands leven. Welke thema’s en vragen spelen bij hen? En wat kun je als professional doen om hen te ondersteunen. In dit webinar gaan we in op al die vragen.” Aanmelden kan via deze link: https://forms.office.com/r/BTZvZSE8T7.

Cijfers liegen niet
Eén op de acht vrouwen en één op de 25 mannen is ooit verkracht. Per jaar zijn er 100.000 slachtoffers. De meeste daders komen uit familie- of vriendenkring. Margot Dietvorst: “In de praktijk zien wij de gevolgen hiervan en de impact die het heeft op naasten. De slachtoffers lopen een groot risico op een posttraumatisch stresssttoornis. Naast de hulp aan en begeleiding van slachtoffers zien we ook de omgeving worstelen met hoe om te gaan met slachtoffers en plegers na het bekend worden van seksueel misbruik. En hoe schuld en schaamte een rol spelen hierbij.”

Betere en snellere hulp door inzet ervaringsdeskundigen
De inzet van ervaringsdeskundigen speelt een steeds grotere rol. Ervaringsdeskundigen bieden ondersteuning aan zowel voormalig slachtoffers als voormalig plegers. Daarnaast leveren de ervaringsdeskundigen een bijdrage door voorlichting, deskundigheidsbevordering, bewustwording, training en lotgenotencontact. Uit onderzoek is gebleken dat de inzet van ervaringsdeskundigen van Cirkel is Rond bij veiligheid en het herstel in gezinssystemen erg waardevol is. Cirkel is Rond kent landelijke belangstelling en is het eerste project in Nederland met ervaringsdeskundigen in dienst die naast professionals met eigen expertise werken in casuïstiek. Sinds 1 januari 2022 wordt het team van ervaringsdeskundigen van Cirkel is Rond breder ingezet in de regio West-Brabant (www.cirkelisrond.nl).

Suzanne de Jong is leidinggevende welzijn: “Bij Surplus zijn we blij met dit samenwerkingsverband en de inzet van ervaringsdeskundigen. Het is belangrijk dat er een laagdrempelige manier is om slachtoffers -en ook plegers van huiselijk geweld en kindermishandelingte ondersteunen. Surplus biedt maatschappelijk werk in Drimmelen, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout en Zundert. Onze maatschappelijk werkers kunnen een ervaringsdeskundige inzetten als dat in een bepaalde situatie wenselijk is.”


Over het samenwerkingsverband seksueel geweld
Het samenwerkingsverband seksueel geweld is een netwerk van organisaties uit de zorg-, straf- en gezondheidszorgketen. Het samenwerkingsverband zet zich in om seksueel geweld te voorkomen, duurzaam te stoppen en passende herstelgerichte hulp te bieden. Het samenwerkingsverband bestaatuit 21 organisaties.